Kerabu Udang
600g udang harimau/udang kecil-celur sebentar-buang kulit
2 tangkai bunga kantan
2 batang serai
2 ulas bawang merah
5 biji cili padi/merah
8 biji limau kasturi/2 bj limau nipis
1 biji tomato
50g daun kesum/daun sop/daun ketumbar/yg sewaktu dengannya
Garam
Toskan udang yg telah dicelur.kemudian gaul dengan semua bahan yg telah dipotong kecil2.
Sebenarnya kadang2 resipi ni tak ikut manapun.main hentam saje apa2 ramuan yg ada.
Bagi resipi kat atas tadi yg membangkitkan selera bila aroma drp bunga kantan dan daun kesum.
Kat tanah arab tu ada ko daun kesum and bunga kantan? kalu tak dak tak yah la bubuh ganti je dgn daun2 yg disebutkan kat atas tadi.
Anak2 mesti tak makan kut.tak pa ini resipi pudding utk anak2 bujang nida.mesti suka.
Puding Marble
1 plastik agar2(25 g)
5 gelas air
3 bj telur
1 sd besar t,kastad
1 tin susu pekat manis
1 sd majerin
3 sudu koko
Sdikit air panas
Masak agar2. blend telur,kastad,susu.masukkan ke dalam agar2 yg telah hancur tadi.tambah majerin.kacau dan biar mendidih seketika.bhagikan kepada dua bahagian(1:2).kacau koko dgn air panas,masukkan ke dalam adunan yg sedikit.
Ambil bekas-tuang di tengah2 bekas secaraberselang seli.mula-mula 2 senduk bhgian yg byk dan satu senduk adunan koko.mesti dituang ditengah2 sepanjang masa. Sudah selesai iraikan dgn garpu supaya menjadi macam sarang labah2. sejukkan. Sekian selamt mencuba….
Akhirnya Langkahku Sampai Di Sini
14 years ago
10 comments:
puding marble tu macam best
nyum nyum
mmm dua2 macam sedap. Boleh try ni. (apasal la saya tak mewarisi bakat dan minat memasak kakak2 saya. I really hate cooking)
tq..tq..nitik air liur nih. meme bunga kantan nga daum kesum tak dok, daun ketumbar berlambak2 sini. Tq wi resepi puding, tiga anok teruna ida suka puding, imran jah payoh sikit bab kuih/puding..
orang kat Besut tak leh cuba ke resepi ni... he..he..he...
awakkan dah teror buat krabu tu noah.ms blk gs awak slalu buat.sedap.cuma awak py ala siam tak boh daun ksum and bg kantan.
Eh..eh..eh..jadi cekgu SRT pulok dio..nok try jugoklah nati..
Yo ko YM to suko mmasok..? Rasonya awok tero bab2 agar2/puding2/glaze2 ni..pahtu garlic bread + mushroom sup..pahtu pai2 + lasagnia2..dll!
ha ah lah,skrg jadi Kbidang teknik & vokasional,ERT(dulu SRT) tu dok bawah ambola. ari ni pun kena tarik ko anak buah masuk bilik memasak,belajr masak spageti-saya bab2 masakan mat salleh ni tak reti. Bebudak tulah yg ajar.
Oo..lagu tu..best jugakla..kena tarik2 tu..blh belaja mmasak mcm2..dan mkn mcm2 jugakla..jgn jadi gem.. sudahla..
Sbnr2nya awak nngaja subjek ggapa loni..? Dan dulu2..? Sapa blh jadi KBidang tu..?
memang dah gemuk ni.dulu ajar mat.gi smk pelagat ajar perdagangan & mat.saya kan opsyen perdagangan masa dip.edu. jadi bulehla jd tok bidan teknik & Vok.subjek PD ni dok bawah tek&Vok.tp bila mai jabi tak dok PD terpaksa ajar mat form 1 and 3 smula.
Koho tok pehe rasonyo ambo ni..
Apa2pun hrp semuanya membahagiakan..
Post a Comment